Skip to content

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - AgroWasteCompost

ΕΣΠΑ

AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – AgroWasteCompost

H διάθεση και διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων και παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί κύριο πρόβλημα σήμερα παγκοσμίως, καθώς η απευθείας εναπόθεσή τους στον αγρό χωρίς κατάλληλη κατεργασία ενδέχεται να οδηγήσει σε ρύπανση του περιβάλλοντος με επιβλαβείς επιπτώσεις στις φυτικές καλλιέργειες. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική, με τελικό παραγόμενο προϊόν (compost) υψηλής αξίας οργανικό εδαφοβελτιωτικό.

Στόχος του έργου AgroWasteCompost, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχείρηση Εβρίτικα Κελάρια Α. Ε. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας &  Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας για αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων/παραπροϊόντων (φυτικής βιομάζας) οινοποιείων, με σκοπό την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας εδαφοβελτιωτικού (βιολογικού λιπάσματος). Στα πλαίσια του έργου, δοκιμάστηκαν 3 συστήματα: (α) σύστημα μικροβιακής κομποστοποίησης, (β) σύστημα κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες, και (γ) συνδυασμός συστήματος μικροβιακής κομποστοποίησης και συστήματος κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες.

Στα διάφορα στάδια της κομποστοποίησης, μελετήθηκαν οι μεταβολές της χημικής σύστασης, των μικροβιακών πληθυσμών και του μικροβιώματος με Τεχνολογία Αλληλούχισης Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing), καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα αναμένεται να συνεισφέρουν στην κατανόηση των μηχανισμών και επομένως στη βελτιστοποίηση της βιοδιεργασίας.

Στα τελικά προϊόντα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος φυτοτοξικότητας και αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητά τους στην ανάπτυξη των αμπελιών (proof of concept study), ενώ στο τελικό στάδιο του έργου, εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε.

Το έργο παρουσιάστηκε στην 29 η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica που πραγματοποιήθηκε 20 – 23 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέρος των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε στο 3rd World Conference on Climate Change and Global Warming (CCGCONF) που πραγματοποιήθηκε 10 – 12 Μαρτίου 2023 στην Πράγα.

Τέλος, σημειώνεται πως σημαντικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική εργασία με τίτλο “Physicochemical Changes and Microbiome Associations during Vermicomposting of Winery Waste” στο έγκριτο περιοδικό Sustainability, η οποία είναι διαθέσιμη οnline.

 

Παραγγελίες και αποστολές πραγματοποιούνται μόνο εντός Ελλάδας
Μετάβαση στο περιεχόμενο