AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - AgroWasteCompost
AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - AgroWasteCompost


Με τη συνεργασία του Υπεργολάβου «Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας» του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης
Το έργο
H διάθεση και διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων και παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί κύριο πρόβλημα σήμερα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα γεωργικά απόβλητα δεν επιτρέπεται πλέον να υπόκεινται σε διαδικασίες καύσης στον αγρό, ή να μεταφέρονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές ή μη αδειοδοτημένους χώρους ταφής, διάθεσης ή επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς οι χώροι αυτοί ενδέχεται να αποτελέσουν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Επιπλέον, ενέχει σημαντικός κίνδυνος διοχέτευσης τοξικών ουσιών μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και τους ζωντανούς οργανισμούς.
Μία από τις οικονομικότερες και φιλικές προς τα περιβάλλον λύσεις για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος είναι η κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι η βιολογική αποσύνθεση και σταθεροποίηση οργανικών υλικών είτε μέσω μικροβιακής δραστηριότητας ή μέσω μεταβολικής δραστηριότητας ειδικών οργανισμών (γαιοσκωλήκων), με τελικό αποτέλεσμα ένα σταθερό και άοσμο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό (οργανικό λίπασμα). Χαρακτηριστικό της διεργασίας είναι το μικρό λειτουργικό και επενδυτικό κόστος σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες.
Κατά συνέπεια, ο στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την αξιοποίηση των γεωργικών παραπροϊόντων (φυτικής βιομάζας) οινοποιείων για παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας εδαφοβελτιωτικών (οργανικού λιπάσματος).
Στα πλαίσια του έργου θα δοκιμαστούν (α) μικροβιακή κομποστοποίηση, (β) κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες (Eisenia fetida ή Eisenia andrei), και (γ) συνδυασμός μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες συνθήκες που θα έχουν προσδιοριστεί προηγουμένως. Στις διεργασίες κομποστοποίησης και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα προσδιοριστούν σημαντικοί παράμετροι των συστημάτων (η παραγωγικότητα, η θερμοκρασία, το pH, η αγωγιμότητα, η συγκέντρωση του οξυγόνου και η υγρασία), η χημική σύσταση των προϊόντων (ο λόγος C/N, και τα επίπεδα των P, Κ, Fe, Mn, Cu και Zn), η δραστικότητα ενζύμων που σχετίζονται με τη μεταβολική δραστικότητα του μικροβιακού πληθυσμού (αφυδρογονάσης) και τη δράση των γαιοσκωλήκων (αφυδρογονάσης, β-γλυκοσιδάσης, όξινης φωσφατάσης και ουρεάσης), και το μικροβιακό φορτίο (προσδιορισμός ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, ζυμών/μυκήτων, εντεροβακτηρίων, κολοβακτηρίων, Εsherichia coli, κλωστριδίων, γαλακτικών βακτηρίων, και Salmonellas spp.), το οποίο θα επιβεβαιωθεί και με μοριακές μεθόδους (PCR-DGGE ή/και Next Generation Sequencing, NGS). Το επόμενο βήμα αφορά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας των προϊόντων κομποστοποίησης (proof-of-concept study), εξετάζοντας την εκβλάστηση σπόρων κριθαριού μετά από διαβροχή με υδατικό εκχύλισμα προϊόντος κομποστοποίησης, ενώ τα προϊόντα κομποστοποίησης θα αξιολογηθούν στην ανάπτυξη αμπελιών και θα προσδιοριστεί η ανάπτυξη των βλαστών και το ξηρό βάρος των φύλλων.
Το τελικό στάδιο του έργου αφορά την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτίστως την τεχνολογική επικύρωση της τεχνολογίας που θα αναπτυχθεί και θα καθορίζει την αγορά που θα απευθύνεται.
Σημειώνεται πως στο έργο προβλέπονται μία σειρά από δράσεις διάδοσης, διάχυσης, προβολής και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων και των προϊόντων.
Ενότητες Εργασίας & Παραδοτέα
Ενότητα Εργασίας 1. Αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων οινοποιείων με μικροβιακή κομποστοποίηση.
Π1.1. Σύστημα μικροβιακής κομποστοποίησης φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π1.2. Χημική σύσταση προϊόντων μικροβιακής κομποστοποίησης φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π1.3. Έκθεση αποτελεσμάτων ενζυμικής δραστικότητας και μικροβιολογικών αναλύσεων προϊόντων μικροβιακής κομποστοποίησης φυτικών αποβλήτων οινοποιείων.
Ενότητα Εργασίας 2. Αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων οινοποιείων με κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες
Π2.1. Σύστημα κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π2.2. Χημική σύσταση προϊόντων κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π2.3. Έκθεση αποτελεσμάτων δραστικότητας ενζύμων και μικροβιολογικών αναλύσεων προϊόντων κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Ενότητα Εργασίας 3. Αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων οινοποιείων με συνδυασμό μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες.
Π3.1. Σύστημα συνδυασμού μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π3.2. Χημική σύσταση προϊόντων συνδυασμού μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Π3.3. Έκθεση αποτελεσμάτων δραστικότητας ενζύμων και μικροβιολογικών αναλύσεων προϊόντων συνδυασμού μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες φυτικών παραπροϊόντων οινοποιείων.
Ενότητα Εργασίας 4. Αξιολόγηση καταλληλότητας προϊόντων κομποστοποίησης (proof–of–concept study).
Π4.1. Έκθεση αξιολόγησης καταλληλότητας προϊόντων κομποστοποίησης.
Ενότητα Εργασίας 5. Διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας.
Π5.1. Μελέτη σκοπιμότητας.
Ενότητα Εργασίας 6. Προβολή, διάχυση και διάδοση αποτελεσμάτων.
Π6.1. Αναβάθμιση της υφιστάμενης ιστοσελίδας (website).
Π6.2. Διάχυση αποτελεσμάτων (τουλάχιστον 1 ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο ή/και υποβολή τουλάχιστον 1 δημοσίευσης σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές).
Π6.3. Διοργάνωση δύο ημερίδων παρουσίασης των αποτελεσμάτων έργου.
Π6.4. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και προϊόντων σε διεθνή εμπορική έκθεση.
Eπικοινωνία
Για επικοινωνία, παρακαλώ στείλτε το μήνυμά σας εδώ:
